کلینیک تخصصی ارتوپدی و توانبخشی ایرانیان (ortho rehab)

فیزیوتراپی زانو

فیزیوتراپی زانو

فیزیوتراپی زانو در منزل روشی برای درمان درد زانو در منزل می باشد که فیزیوتراپیست با استفاده از تجهیزات الکتریکی و حرکات ورزشی نسبت به درمان زانو درد و مشکلات زانو اقدام می کند. در این مقاله شما را با فیزیوتراپی زانو درد و روش های انجام آن و مراقیت های ویژه زانو آشنا می کنیم.

از درد زانو خسته شده اید؟ اولین قدم برای درمان مراجعه به فیزیوتراپیست و انجام فیزیوتراپی است. اولین پیشنهاد او یک برنامه ورزشی خاص برای زانو درد شماست. با انجام این ورزش‌ها و فیزیوتراپی زانو هایتان را تقویت می‌کنید بدون آنکه ریسک تخریب زانو و بازگشت درد در آینده شما را تهدید کند.

حالا می‌توانید با فیزیوتراپ خود جهت حفظ سلامتی زانو مشورت کنید، از او بخواهید روش‌های اورژانسی را در مورد آسیب زانو  به شما آموزش بدهد، یا در مورد روش های خاص حفظ سلامت زانو و فیزیوتراپی زانو بعد از عمل جراحی، شما را راهنمایی کند. فیزیوتراپیست‌ها آگاهی و تجربه گسترده‌ای در زمینه ارزیابی وضعیت سلامتی زانو  دارند، بعلاوه می‌توانند در صورت نیاز بیمار را به سایرمتخصصان ارجاع دهند.

فیزیوتراپی زانو

روش های فیزیوتراپی زانو

نوع درمان جهت فیزیوتراپی که فیزیوتراپیست‌ها برای هر فرد پیشنهاد می کنند به شرایط بدنی بیمار، سن ، سبک زندگی و مواردی از این دست بستگی دارد. اینکه میزان آسیب دیدگی زانو در چه حدی است و وضعیت سلامتی عمومی بیمار چگونه باشد، فیزیوتراپیست را متقاعد می‌کند که از روش‌هایی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد برای درمان استفاده کند.

۱– روش اولتراسوند ( امواج ماوراء صوت ) 

اگر آسیب دیدگی در حد کشیدگی عضله و یا مشکلاتی  باشد که برای دوندگان پیش می‌آید از این روش جهت فیزیوتراپی زانو استفاده می‌شود. به طور کلی این روش از رایج ترین روش ها در درمانی زانوست.

استفاده امواج ماوراء صوت از سال ۱۹۵۰به بعد رواج یافت. امروزه تنوع بیشتری  پیدا کرده و انواع مختلف درمان با امواج اولتراسوند در دسترس است. هر کدام از این روش‌ها در موارد مختلفی به کار می‌رود، اما دارای اصول و عملکرد یکسانی است.

۲- روش مگنت تراپی

بعضی از اوقات جهت فیزیوتراپی زانو ، درد مفاصل ویا درد زانو با مگنت تراپی درمان می‌شود، درمانی که بدون درد است . در این روش از امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود، سیگنالی که به واسطه میدان الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود در درمان درد زانو موثر است.

۳- ورزش به همراه حرکات اصلاحی

دراین روش باید کاری کرد تا از فشار بر روی مفاصل کم شود و از عضلات زانو حمایت شود،  این امر با ورزش وحرکات اصلاحی صورت می‌گیرد، حرکاتی که قدرت وتحمل عضلات پا ، یعنی عضله چهارسر ران و زردپی را افزایش می دهد، به این ترتیب، عملکرد عضلات پا بهبود می‌یابد.

در فیزیوتراپی زانو فیزیوتراپیست می‌تواند تشخیص بدهد که شما تا چه اندازه به حرکت اصلاحی و ورزش نیاز دارید،  متخصص ضمن پروسه درمان و توانبخشی، نوع عملکرد را تحلیل می‌کند.

۴- روش الکتروتراپی

یکی از روش‌های درمان زانو درد و فیزیوتراپی زانو با دستگاه استفاده از الکتروتراپی است، این روش نوعی درمان فیزیکی است، به این معنی که پدهای الکتریکی بر روی پوست قرار می‌گیرد و به این ترتیب اعصاب وفیبرهای عضلانی تحریک می‌شوند.

در حال حاضر، در کلینیک های توانبخشی، انواع گوناگونی از دستگاههای الکتروتراپی موجود است، TENS از معروف‌ترین دستگاه‌هاست. استفاده از این دستگاهها سبب می‌شود تا درد  کاهش یابد ، سرعت درمان  بیشتر شود، بهبودی تسهیل شود و همچنین توانبخشی عضلات سریع‌تر انجام گیرد.

مکانیسم کار این دستگاه‌ها، قطع، تغییر و یا القای پالس الکتریکی است. این عمل توسط تغییر در فرکانس‌های الکتریکی انجام می‌شود.

نتیجه کار این دستگاه‌ها بر روی بیمار، تحریک آزاد سازی اندروفین خواهد بود، اندروفین همان هورمون ضد درد است، گذشته از این، تحریک ماهیچه‌ها، افزایش گردش خون و کاهش التهاب در محل، نیز از نتایج این سیستم درمانی است.

فواید فیزیوتراپی زانو چیست؟

بازگشت بیمار به مرحله ای که قادر باشد، فعالیت‌های روزمره و عادی خود را بدون هیچ گونه کمکی پیش ببرد،  هدف فیزیوتراپی محسوب می‌شود. اگر فرد زانو درد نداشته باشد، میتواند بسیاری از فعالیت های روزمره را به آسانی انجام دهد،

اصولاً تکنیکهای فیزیوتراپی زانو به منظور حفظ استقامت ماهیچه ها و بهبود حرکات آنها طراحی شده و آموزش می‌دهد که تغییر موقعیت از حالتی به حالت دیگر چگونه به شکل صحیح صورت گیرد، همچنین در صورت لزوم، روش استفاده  از وسایل کمکی در هنگام راه رفتن  را آموزش می‌دهد.

در اغلب موارد، آسیب دیدگی منیسک، بدون جراحی می‌تواند بهبود یابد. برای اطمینان از صحت این موضوع، یک دوره کوتاه درمانی توسط فیزیوتراپیست برای مریض تدارک داده می‌شود، بعد از آن پزشک متخصص با معاینه تشخیص می‌دهد که جراحی لازم است یا خیر.

فواید فیزیوتراپی زانو

درد زانو در این موارد  معضل اصلی است، فیزیوتراپیست، از یخ برای فشرده سازی زانو استفاده می کند، در بیشتر اوقات همین روش را به بیمار هم آموزش می‌دهد. بیمار می‌تواند ادامه ریکاوری را خود در خانه انجام دهد.

یکی از علایم مشخصه در این بیماری تورم است، اگر در پروسه انجام فیزیوتراپی زانو ، زانو متورم شود، نشان دهنده میزان بالای فعالیت است، در این موارد باید فیزیوتراپیست را در جریان بگذاریم تا تعداد حرکات را تعدیل کند.

یکی از تکنیکهای درمانی،  تحریک الکتریکی عصبی (NMES)  است،  از این تکنیک به منظور افزایش قدرت زانو بهره میبرند. متخصص فیزیوتراپی، هم از این روش استفاده می‌کند و هم به منظور باز گرداندن دامنه حرکتی زانو به حالت عادی وحفظ قدرت زانو ، تمرینات خاصی را توصیه می‌کند. بدیهی است این تمرینات از فردی به فرد دیگر، متفاوت است، هر بیماری به فراخور حال و وضعیت خودش تمرینات رادریافت می‌کند.

 در ادامه‌ی درمان به بیمار کمک می‌شود تا به تدریج به موقعیت وشرایط قبل از عمل نزدیک شود و تناسب اندام خود را بازیابد و وظایف و فعالیتهای خود را از سر بگیرید.

همانطور که اشاره شد در بیشتر موارد، پارگی منیسک زانو بدون جراحی درمان می‌شود، استفاده از زانوبندطبی، التراسوند، حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی، این امکان را برای بیماران  فراهم می‌سازد تا بدون جراحی بهبود یابند. امروزه در درمان پارگی منیسک، فقط در صورتی که فیزیوتراپی زانو درد وتورم را درمان نکند، جراحی تجویز می شود.

به طور کلی پس از جراحی حتماً ریکاوری باید توسط فیزیوتراپیست انجام شود، درصورتی که دوره توانبخشی به طور کامل طی شود، میتوان کاملاً اطمینان داشت که بیمار توان خود را باز خواهد یافت وعملکرد زانو به شکل طبیعی باز خواهد گشت.

فیزیوتراپی در منزل توسط فیزیوتراپیست های با تجربه مرکز توانبخشی ایرانیان

۰۹۱۲۰۱۷۸۵۶۸ – ۰۲۱۲۸۴۲۲۹۶۹

نقش فیزیوتراپی زانو قبل و بعد از عمل جراحی

در این موارد فیزیوتراپیست با جراح مشورت می کند، نوع عمل جراحی را در نظر می‌گیرد و سطح فیزیوتراپی را بر اساس نوع فعالیت‌های قابل انجام پس از جراحی، معین می‌کند.

گاهی ممکن است قبل از عمل، فیزیوتراپیست با مشاوره جراح، فیزیوتراپی زانو را شروع کند، این کار به اضافه حرکات اصلاحی سبب می‌شود تا امکان بهبودی سریع‌تر بعد از عمل فراهم گردد. برخی اوقات ، همین امر به ریکاوری بعد از عمل یاری می‌رساند.

بعد از عمل جراحی، ادامه درمان به فیزیوتراپیست واگذار می‌شود، او با کار توانبخشی، به بیمار کمک می‌کند تا بتواند به بازیابی قدرت از دست رفته بپردازد، وضعیت حرکتی خود را به سطح قبل از عمل ارتقاء بدهد، تا بعد از گذشت دوره ریکاوری، بتواند به فعالیتهای عادی و روزمره بازگردد.

فیزیوتراپی زانو بعد از عمل

مدت بستری بیمار در بیمارستان  بعد از عمل زانو، ۲ تا ۳ روزاست، بیمارانی که عوارضی مانند ناراحتی قلبی ویا دیابت دارند، چند روز بیشتر در بیمارستان می‌مانند. اگر بیمار در موقع ایستادن احساس درد ندارد، میتواند وزن خود را روی پای جراحی شده بیندازد.

در این شرایط متخصصان فیزیوتراپی هستند که می‌توانند با آموزش های تخصصی خود بهترین یاور بیمار باشند. آنها می‌توانند نحوه راه رفتن با واکر ویا چوب زیر بغل را به بیمار یاد دهند، چگونگی پایین آمدن از تخت ویا صندلی برای بیمار معضلی است که با آموزش فیزیوتراپ حل می‌شود. در این شرایط باید به بیمار کمک شود تا بتواند تمرین‌های تقویت وانعطاف‌پذیری را که قبل از جراحی فرا گرفته ادامه دهد.

کنترل و مراقبت تورم زانو پس از جراحی

در برخی موارد متخصص فیزیوتراپی جهت انجام فیزیوتراپی زانو در منزل ، از روش تحریک الکتریکی استفاده می‌کند، در این روش، الکترودهایی برای تحریک عصب زانو روی پوست قرار می‌گیرد تا درد و تورم کم شود وزخم بهتر التیام پیدا کند. گاهی می‌شود زانو را سرد کرد تا تورم کاهش یابد. دراین شرایط به بیمار  پیشنهاد می‌شود تا از جوراب طبی ساق بلند استفاده کند.

ورزشکاران از مشتریان پارگی وکیست منیسک زانو هستند، افراد دیگری مانند کارگران معدن و لوله کش‌ها که به واسطه شرایط کاری شان مجبورند مدت های طولانی را سر پا بنشینند، درگیر این آسیب هستند. شاید علت قفل شدن زانو، آسیب مینیسک باشد.

در هر حال، متخصص فیزیوتراپی تضمین می‌کند در صورتی که گرفتار پارگی درجه  ۱، ۲ و۳ منیسک زانو باشید، فیزیوتراپی در تسریع روند درمان تا بهبودی کامل کمک بسیاری خواهد کرد.

درمان بدون جراحی پارگی منیسک با فیزیوتراپی ممکن است، اما قطعی نیست. روند درمان درصد موفقیت را نشان می دهد.

هدف از فیزیوتراپی چیست؟

  • در ابتدا درد والتهاب را تسکین دهد.
  • کمک می‌کند دامنه حرکتی مفصل به حالت طبیعی باز گردد و زانو درد درمان شود.
  • زانو تقویت شود، یعنی عضلات چهارسر ران (خصوصاًVMO) یا (همسترینگ واستون مدیالیس اوبلیک) قوی‌تر شود.
  • عضلات ساق پا ، لگن ومفصل ران تقویت شود.
  • موقعیت هم محوری کاسه زانو در شرایط بهتری قرار گیرد.
  • فیزیوتراپی زانو می‌تواند طول عضله را به حالت طبیعی بازگرداند، حالت اندام را بهبود بخشد و در اندام تعادل ایجاد کند.
  • راه رفتن را تصحیح کند، عملکرد آدمی را در حالت ایستادن ، نشستن، پریدن روی یک پا و فرود آمدن پس از پرش بهبود بخشد.
  • با انجام فیزیوتراپی، احتمال آسیب مجدد به حداقل می‌رسد.
  • وآخر اینکه معمولاً، زمانی که زانو آسیبی می‌بیند، به همراه آن منیسک هم درگیر می‌شود، با انجام فیزیوتراپی همه این آسیب‌ها ترمیم پذیر است.

اهمیت مفصل زانو

مفصل زانو یکی از مفاصل مهم در اندام تحتانی بدن انسان است که می توان گفت تمام وزن بدن را تحمل می کند. مفصل زانو از آنجا که یک مفصل بسیار کاربردی در اندام تحتانی و بطور کلی در تمام بدن انسان است، نیاز به مراقبت و حمایت های طبیعی زیادی دارد و یکی از مفاصل پیچیده در ساختار بدن به شمار می آید.

عضلات اطراف زانو و متصل به قسمت هایی از آن، در زمان حرکت کردن زانو به عنوان یک حمایت کننده از سلامتی زانو و کارکرد طبیعی آن عمل می کنند. مفصل زانو در هنگام ایستادن و یا در حالت سکون هم حمایت کننده هایی دارد که از ساختار آن مراقبت می نمایند. لیگامان ها، رباط ها و کپسول های مفصلی موجود در ساختار تشکیل دهنده ی زانو نقش پررنگی در مراقبت از این مفصل مهم بدن دارند.

بهبود آسیب های مفصل زانو

مفصل زانو مانند مفاصل لگن و مچ پا در راه رفتن و سیکل راه رفتن طبیعی انسان نقش دارد. پس آسیب های متعددی در هنگام راه رفتن و دویدن ممکن است برای این مفصل رخ دهد و نیاز به درمان و انجام فیزیوتراپی زانو باشد. افزایش سن به خودی خود سبب درد و ضعیف شدن زانوها می شوند. پوکی استخوان، مشکلات آرتریتی و عفونت های مفصلی از مواردی هستند که می توانند سلامت مفصل زانو را به خطر بیندازند و در مواردی ممکن است برای کاهش درد مفصل زانو در این سنین، انجام مراحل درمانی فیزیوتراپی توسط پزشک برای بیماران مسن تجویز گردد.

مشکلات مفصل زانو

حادترین مشکل زانو در سنین پیری و یا بر اثر آسیب های شدید به ساختار زانو، انجام جراحی تعویض مفصل می باشد. طبق نوع و شدت ضربه و مشکل ایجاد شده در زانو، ممکن است توانبخشی زانو پیش یا پس از این جراحی ها برای بیماران تجویز شود. کمتر فرد مسنی وجود دارد که حداقل یکبار تجربه ی انجام فیزیوتراپی زانو را نداشته باشد. مشکلات اسکلتی عضلانی متعددی با افزایش سن در هر دو جنس زن و مرد اتفاق می افتد.

مشکلات اسکلتی مربوط به مفصل زانو از جمله مشکلات و بیماری های شایع در دوران میانسالی و پیری در میان مردم تمام جهان می باشد. انجام درمان هایی از جمله فیزیوتراپی و توانبخشی زانو ، دارو درمانی و جراحی های مختلف ممکن است برای درمان این مشکل شایع تجویز گردد؛ اما معمولا استفاده از فیزیوتراپی زانو برای افزایش میزان تحرک و کاستن از درد زانو به اغلب بیماران توصیه می شود. با افزایش سن ممکن است هر یک از قسمت های مختلف مفصل زانو، از جمله غضروف مفصلی، استخوان ها، عضلات، لیگامان ها و رباط های حمایت کننده ی مفصل و کپسول های مفصلی آسیب ببینند و نیاز به استفاده از فیزیوتراپی برای افراد یک نیاز جدی تلقی شود.

همچنین شما دوستان می‌توانید مقاله فیزیوتراپی تعویض مفصل زانو را جهت کسب اطلاعات مفید بیشتر مطالعه کنید.

بهبود آسیب های ورزشی با فیزیوتراپی زانو

علاوه بر شرایطی که در بالا ذکر شد و به آسیب زانو و لزوم استفاده از خدمات فیزیوتراپی زانو منجر می شوند، آسیب در ورزش های مختلف هم می تواند مشکلات بسیار جدی برای زانوی افراد ایجاد نماید. همانطور که در قسمت های بالاتر گفتیم سلامت مفصل زانو در راه رفتن طبیعی و بدون نقص افراد نقش مهمی دارد و طبیعتا هر عاملی که به سلامت زانو خدشه ای وارد کند، منطقی است که گیت راه رفتن فرد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.     

آسیب رباط های زانو و به خصوص رباط های صلیبی حمایت کننده ی زانو، در میان ورزشکاران بسیار شایع می باشد. بسیار شنیده ایم که یک فوتبالیست یا والیبالیست ملی پوش به دلیل پارگی و آسیب شدید به رباط صلیبی، توانایی همراهی کردن تیم را ندارد. در کنار دارو درمانی و انجام جراحی های مختلف در صورت نیاز، انجام توانبخشی زانو برای اغلب این ورزشکاران تجویز می شود.

فیزیوتراپی زانو جوانان

مشکلات اسکلتی و مفصلی را نمی توان مختص به افراد مسن و پیر دانست. جمعیت افراد جوانی که دچار آسیب های مفصلی هستند و با انجام روش های درمان زانو درد در جهت درمان مشکلات مفصل زانوی خود تلاش می کنند، کم نیست. موارد زیادی ممکن است سبب مراجعه ی افراد جوان به کلینیک های فیزیوتراپی و استفاده ی آن ها از خدمات فیزیوتراپی زانو شود. برخی بیماری ها که ممکن است از سنین پایین نمود پیدا کنند و علائمی مانند درد و کاهش محدوده ی حرکتی مفاصلی همچون زانو شود، یکی از این دسته موارد است.

ضربات مختلف و معمولا شدید که ممکن است در دعواهای شایع میان پسران جوان به مفصل زانو وارد شود، فرد جوان را مجبور به مراجعه به مراکز پزشکی و استفاده از خدمات توانبخشی زانو می نماید. ضربات مختلفی با درجه شدت متفاوت، در تصادفات جاده ای به زانو وارد شده و اگر خیلی شدید نباشد که جراحی اولین اولویت نباشد، انجام فیزیوتراپی زانو برای کاستن از علائم ناشی از آسیب همانند درد و کاهش دامنه ی حرکتی یک فوریت برای بهبودی فرد می باشد.

درمان مشکلات زانو در جوانان با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی زانو در منزل توسط مرکز توانبخشی ایرانیان چگونه انجام می شود؟

یکی از خدمات تخصصی و حساس فیزیوتراپی در منزل است.  این کار حتما باید توسط فیزیوتراپیست انجام شود.  کسانی که زمان کافی و توانایی لازم را جهت مراجعه به مراکز فیزیوتراپی ندارند کاندید این مورد هستند.

سن بالا، سکته مغزی، بیماران ارتوپدیک،  بیماران مغز و اعصاب ،  بیماران جراحی‌های سنگین و یا سایر افرادی که نمی‌توانند از منزل خارج شوند کاندید استفاده از خدمات فیزیوتراپی داخل منزل می‌باشند.

فیزیوتراپیست‌های مرکز ‌ایرانیان تمامی تجهیزات و وسایل کامل را به منزل شما می‌آورند‌ و می‌توانید در منزل خود با خیال آسوده خدمات فیزیوتراپی و توانبخشی را با کمترین هزینه دریافت ‌کنید.

هزینه‌ فیزیوتراپی زانو در منزل

سازمان نظام پزشکی، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و انجمن علمی و صنفی فیزیوتراپی ایران، هر سه متولی در این  زمینه هستند.  نرخ گذاری تعیین نرخ فیزیوتراپی توسط این سه نهاد انجام می‌شود. تمامی خدمات، فیزیوتراپی معمولی ،  فیزیوتراپی در منزل، توانبخشی در منزل و غیره تعرفه‌های خاص خود را دارد.  فیزیوتراپی مدل‌ها و انواع متفاوتی را می‌طلبد و در نتیجه با هزینه‌های متفاوتی نیز همراه است.

مرکز توانبخشی ایرانیان برای رعایت حال بیماران تلاش می‌کند تا هزینه‌های فیزیوتراپی را حتی کمتر از تعرفه‌های مصوب دریافت کند.

جهت دریافت خدمات فیزیوتراپی در منزل با مرکز توانبخشی ایرانیان تماس حاصل نمایید.

۰۹۱۲۰۱۷۸۵۶۸ – ۰۲۱۲۸۴۲۲۹۶۹

2 دیدگاه برای “فیزیوتراپی زانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *