کلینیک تخصصی ارتوپدی و توانبخشی ایرانیان (ortho rehab)

سکته مغزی و توانبخشی سکته مغزی

سکته مغزی

سکته مغزی یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها است که امکان دارد برای تمام افراد در تمام سنین رخ دهد. هنگام بروز سکته اکسیژن کافی به قسمتی از مغز نمی‌رسد و همین امر سبب مرگ سلول‌های بخش مورد نظر می‌شود. به همین دلیل عوارضی مانند فلجی و از دست دادن قدرت تکلم بعد از بروز سکته وجود خواهد داشت که برای درمان آن‌ها، بیمار باید خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل را دریافت کند.

زمانی که خون سرشار از اکسیژن به مغز انسان نرسد، سکته مغزی رخ خواهد داد. در حقیقت سکته یکی از فوریت‌های پزشکی شناخته می‌شود، زیرا سلول‌هایی که درون مغز وجود دارند بدون وجود اکسیژن در عرض چند دقیقه از بین می‌روند. بر اساس گزارشی که از سوی (CDC) یا مرکز پیشگیری و کنترل بیماری منتشر شده، پنجمین دلیل مرگ و میر در ایالات متحده، سکته مغزی می‌باشد. بیشتر افراد در هر سنی که باشند در خطر سکته هستند، اما با افزایش سن این خطر بیشتر می‌شود.

شما می توانید جهت مشاوره و دریافت خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی در منزل تهران و کرج با ما تماس بگیرید.

۰۹۱۲۰۱۷۸۵۶۸ – ۰۲۱۲۸۴۲۲۹۶۹ ( مرکز توانبخشی ایرانیان )

سکته مغزی

چند نمونه سکته مغزی وجود دارد؟

سکته مغزی دو نمونه اصلی دارد که در ادامه معرفی شده است.

  • سکته ایسکمی که به دلی لخته شدن خون رخ می‌دهد.
  • سکته خونریزی دهنده که به دلیل خونریزی در داخل یا اطراف مغز اتفاق می‌افتد.

پیامدها و عوارض ناشی از سکته مغزی

با توجه به این که کدام قسمت از مغز هنگام سکته اکسیژن دریافت نکرده و آسیب دیده است، سکته مغزی دارای عوارض مختلفی می¬باشد و یکی از مشکلاتی که پس از بروز سکته رخ می‌دهد فلج شدن است که می‌تواند موقتی یا دائمی باشد. در ادامه عوارض سکته به صورت کلی ارائه شده است.

  • تورم مغز
  • بروز مشکل در تکلم یا سخن گفتن یا بلع
  • بروز مشکل در کنترل عملکرد مثانه
  • بروز حمله‌های عصبی مانند صرع
  • بروز افسردگی
  • فراموشی و آلزایمر
  • دشوار شدن حرکت دادن اعضای بدن و راه رفتن

برای درمان سکته مغزی دو راه وجود دارد، در قدم اول بیمار باید از درمان‌های دارویی استفاده کند و در قدم دوم باید تحت درمان‌های فیزیوتراپی قرار بگیرد.

پیامدها و عوارض سکته مغزی

علائم و نشانه‌های بروز سکته مغزی

با توجه به این که کدام قسمت از بافت مغز و تا چه اندازه هنگام بروز سکته آسیب دیده است؛ علائم سکته مغزی متفاوت خواهند بود.

علائمی که برای سکته وجود دارند در عرض یک دقیقه تا یک ساعت و به صورت کاملاً ناگهانی بروز می‌کنند.

بروز علائم سکته در اغلب اوقات با هیچ گونه دردی همراه نیستند.

علائم سکته احتمال دارد در عرض چند ثانیه مشاهده شده و محو شوند یا این که در عرض چند ساعت رو به بدتر شدن بروند.

در صورتی که علائم سکته تنها تا ۲۴ ساعت وجود داشته باشند، این نوع از سکته را ایسکمیک گذرا (TIA) می‌نامند.

یک سوم سکته‌های مغزی زمانی رخ می‌دهند که فرد در خواب است و علائم آن پس از بیدار شدن وی بروز می‌کنند، به همین دلیل تشخیص علائم سکته تا حدودی دشوار خواهد بود.

متداول‌ترین علائمی که برای سکته مغزی وجود دارند عبارتند از:

ضعف در دست و پاها در یک طرف یا هر دو طرف بدن:

این ضعف می‌تواند بسیار خفیف باشد یا تا حد فلج شدن بدن ادامه پیدا کند. در این حالت یک سمت بدن احساس سوزن سوزن شدن یا لمس کامل را خواهد داشت.

بروز ضعف در عضله‌های صورت:

در این حالت صورت فرد بیمار به صورت شل شده یا کج به نظر می‌آید و وی نمی‌تواند به خوبی لب‌ها و زبانش را حرکت دهد، به همین دلیل کلماتی که وی ادا می‌کند نامفهوم هستند.

بروز مشکل هنگام سخن گفتن و تکلم:

در این حالت بیمار نمی‌تواند به خوبی سخن بگوید و کلماتی که ادا می‌کند نامفهوم هستند، حتی گاه کلمات به خوبی ادا می‌شوند اما جملاتی که بیمار بر زبان می‌آورد هیچ معنی خاصی ندارند.

بروز مشکلات ناهماهنگی در حرکات فردی:

در این حالت ممکن است بیمار تلو تلو بخورد و نتواند به خوبی راه برود یا هنگام بلند کردن اجسام دچار مشکل شود.

دارا بودن حالت گیجی:

پس از سکته بیمار ممکن است در حفظ تعادلش مشکل داشته و مدام حس گیجی با وی همراه باشد. همچنین در این حالت بیماران مشکل بلع نیز خواهند داشت.

بروز مشکل در قدرت بینایی:

پس از بروز سکته بیمار ممکن است دچار دوبینی شده یا دید جانبی‌اش را از دست بدهد، همچنین امکان نابینایی کامل برای وی وجود خواهد داشت.

بروز سردردهای شدید و ناگهانی:

هنگام بروز سکته ممکن است بیمار دچار سردرد شدید و ناگهانی شود، بدون این که هیچ پیش زمینه‌ای برای آن وجود داشته باشد.

از بین رفتن هوشیاری:

هنگام سکته ممکن است بیمار به طور کامل هوشیاری‌اش را از دست بدهد و بی‌هوش شود، به گونه‌ای که به هوش آوردن وی بسیار سخت و دشوار باشد و منجر به فوت وی شود.

سکته مغزی و درمان سکته مغزی

مدت زمان مورد نیاز برای درمان عوارض سکته مغزی

پس از بروز سکته، زمان مشخصی به عنوان طول درمان طول درمان سکته مغزی در نظر گرفته می‌شود تا عوارض ناشی از آن کاهش پیدا کرده و گاه از بین بروند. با توجه به این که عوارض بیماری تا چه حد است، برخی از بیماران در کمترین زمان بهبود پیدا می‌کنند، این در حالی است که برای درمان برخی از عوارض ناشی از سکته نیاز به ماه‌ها و سال‌ها خدمات توانبخشی وجود خواهد داشت. در هر دوره از طول درمان و با توجه به میزان بهبودی بیمار خدمات توانبخشی تغییر می‌کنند و بیمار با دریافت این خدمات و انجام تمرینات ارائه شده روند بهبودی را در مراحل متوالی پشت سر می‌گذارد.

دریافت خدمات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل

پس از بروز سکته مغزی در قدم اول باید اقدامات اورژانسی انجام شود تا بیمار دچار خونریزی مغزی و لختگی خون نشود. سپس بیمار به بیمارستان منتقل می‌شود تا علائم حیاتی وی به سطح نرمال برسد و از بیمارستان مرخص شود. در قدم بعدی فردی که دچار سکته شده نیاز به دریافت خدمات فیزیوتراپی خواهد داشت و می‌تواند این خدمات را در کلینیک‌ها و بیمارستان‌ها یا در منزل دریافت کند؛ اما با توجه به این که بیمار توانایی حرکتی کمی دارد، خدمات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل برای وی در نظر گرفته شده است. در این روش درمانی درمانگرها از ماساژ، الکتروتراپی و… برای بهبود اندام‌های آسیب دیده استفاده می‌کنند تا بیمار پس از اتمام جلسات درمانی توان حرکتی خود را مجدد به دست بیاورد.

در این روش فیزیوتراپیست¬ها و تیم متخصص توانبخشی در منزل بیمار حضور پیدا می‌کنند و در بهبود توانایی حرکت دادن اندام‌ها و بازگرداندن قدرت تکلم، بیمار را همراهی می‌کنند. هنگام ارائه خدمات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل، چگونگی انجام حرکات برای انجام فعالیت‌های روزانه به بیمار آموزش داده می‌شود و در صورتی که وی نیاز به تجهیزات ویژه‌ای برای راه رفتن و تحرک داشته باشد، لیست تجهیزات برای خرید به خانواده بیمار ارائه خواهد شد تا آن‌ها را تهیه کنند.

دریافت خدمات کاردرمانی سکته مغزی

بیماری که سکته را پشت سر گذاشته است، با کمک متخصص کار درمانی مهارت‌هایی که برای مراقبت از خویش لازم دارد را فرا می‌گیرد و پس از اتمام جلسات کاردرمانی می‌تواند بهداشت فردی و… را به خوبی مدیریت کند.

همچنین هنگام ارائه خدمات کاردرمانی سکته مغزی، متخصص این امر به بیمار کمک می‌کند تا بر مشکلاتی مانند بی‌اختیاری و کنترل حرکت روده‌ها و مثانه غلبه کند و روش‌های انجام فعالیت‌های روزمره مانند آماده کردن غذا، رانندگی، خانه داری و … به بیمار آموزش داده می‌شود.

گفتار درمانی نیز به کمک بیماران آمده است تا بتوانند کلمات و جملات را به گونه‌ای ادا کند که مخاطب به مفهوم آن‌ها توجه داشته باشد نه به لحنی که جملات با آن‌ها ادا می‌شوند؛ بنابراین با دریافت خدمات گفتار درمانی، بیماران به راحتی می‌توانند با سایر افراد جامعه ارتباط برقرار کنند و بروز بیماری سبب اختلال در روابط اجتماعی آن‌ها نخواهد شد.

توانبخشی سکته مغزی و فیزیوتراپی سکته مغزی

اهمیت دریافت خدمات توانبخشی سکته مغزی منزل

با توجه به اینکه افراد سالمند و کم توان نیازمند استفاده از خدمات توانبخشی هستند، بسیاری از آن‌ها در مراکز درمانی بستری شده و به صورت شبانه روزی تحت مراقبت قرار می‌گیرند. این در حالی است که مراقبت از این افراد در مراکز درمانی سبب جدا شدن آن‌ها از زندگی اجتماعی شده و مهر و عطوفتی که بین آن‌ها و سایر اعضای خانواده وجود دارد را کم رنگ می‌کند.

از طرفی نگهداری این افراد در منزل و ارائه خدمات توانبخشی به بهترین نحو برای اعضای خانواده ممکن نیست، زیرا آن‌ها تجربه و دانش کافی در ای زمینه را ندارند. به همین دلیل مرکز توانبخشی کلیه خدمات توانبخشی مانند توانبخشی سکته مغزی و فیزیوتراپی در منزل را با تعرفه‌ای مناسب و با به کارگیری نیروهای متخصص ارائه می‌کند. تا بیماران و خانواده آن‌ها نگرانی از بابت چگونگی دریافت خدمات توانبخشی نداشته باشند.

۰۹۱۲۰۱۷۸۵۶۸ – ۰۲۱۲۸۴۲۲۹۶۹ ( مرکز توانبخشی ایرانیان )

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *