اشخاص زیادی هستند که به تازگی اقدام به جراحی ترمیم رباط صلیبی نموده اند. اما مشکلاتی که دارند، مانع از بهبودی آنها می شوند. از این رو نیاز به فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی خواهند داشت. فیزیوتراپ معمولا به دنبال کمک به بیمار است، تا روند بهبودی او را به زندگی سرعت بخشد. ماهیچه های پا اصولا بعد از عمل به شدت ضعیف می شوند.
اما در صورتی که بیمار زیر نظر فیزیوتراپ اقدام به گذراندن مراحل بهبودی خود نماید، می تواند سریعتر به سراغ فعالیت های روزانه خود بازگردد. فیزیوتراپی کمک می کند تا قدرت از دست رفته در قسمت لگن، ماهیچه ساق پا، چهار سر ران و عضلات زردپی مجدد بازگردد. فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی زانو، در اصل یکی از مراحل مهم توانبخشی ها می باشد، که بعد از آسیب دیدن رباط به کاهش درد کمک می کند.
از سوی دیگر به بیمار کمک می کند تا بدون هیچ مشکل و نگرانی دوره توانبخشی خود را سپری نماید. تمام متخصصانی که در مرکز توانبخشی ایرانیان مشغول به فعالیت هستند، از مهارت و تخصص بالایی برخوردار می باشند. از این رو برای بهبود عملکرد اعضای بدن، بازیابی حرکتی، کنترل درد و انعطاف پذیری به بیمار کمک زیادی می نمایند.
از سوی دیگر نیز فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی تمرینات ورزشی خاصی دارد، که می تواند در منزل به بهبود بیمار کمک کند. تمامی این فرایند های درمانی به استقامت، کنترل و ثبات حرکتی بیمار نیز کمک خواهد کرد. در نهایت نیز شخص می تواند به زندگی نرمال خود بازگشته و تمرینات ورزشی خود را آغاز کند.
[irp posts=”6821″ name=”درمان پارگی رباط صلیبی زانو”]نقش بهبود دهنده فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی
بدون شک تمرینات فیزیوتراپی که پزشکان در مراکز درمانی و منزل انجام می دهند، برای تقویت جسمانی بیمار مناسب است. اما با این وجود مزایای مهمی را می توانیم برای این روش درمانی بیان کنیم که عبارتند از:
- توانبخشی افراد سالمند
- جلوگیری از آسیب و تقویت قوای بدن
- تسریع در روند بهبود بیمار
- تقویت دامنه حرکتی عضو، بعد از عمل
- کمک به اصلاح نحوه زندگی، راه رفتن و نشستن
اصولا بیمارانی که به دنبال کسب موفقیت بعد از عمل رباط صلیبی هستند، باید تمرینات فیزیوتراپی را قبل و بعد از جراحی انجام دهند.
فیزیوتراپی قبل از عمل رباط صلیبی قدامی
پزشکان متخصص معمولا بلافاصله بعد از آسیب رسیدن به رباط صلیبی، اقدام به جراحی ACL نمی نمایند. زیرا این مسئله ممکن است منجر به محدودیت در حرکت زانو شده و ارتروفیبروز به وجود آورد. پس باید بیمار منتظر بماند تا تورم در ناحیه زانو از بین رفته و بدون مشکل قادر باشد زانو را خم و راست کند. در طی این مدت فیزیوتراپی می تواند مناسب باشد. تا به کاهش تورم، درد، افزایش قدرت عضلات ران، لگن و زانو کمک کرد.
مهمترین هدف فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی و قبل از آن، بازگرداندن بیمار به شرایط سابق است. به نوعی که دامنه حرکتی او به حداکثر رسیده، قدرت عضلات اطراف زانوی او همچون پیش از جراحی شود، و بیمار بتواند شرایط درمان بهتری را تجربه کند. طبق تحقیقات انجام شده فیزیوتراپی قبل از عمل می تواند به بازتوانی بهتر و سریعتر زانو بیمار پس از جراحی رباط صلیبی کمک کند.
طبق مقاله ای که در سال 2016 در مجله پزشکی ورزشی آمریکا منتشر شد، بیمارانی که اقدام به فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی و قبل از جراحی نمودند، سریع تر موفق شدند فعالیت های ورزشی خود را از سر گیرند. از سوی دیگر نیز 2 سال بعد از جراحی رباط صلیبی قدامی، بیمارانی که پیش از عمل فیزیوتراپی شده اند، مفاصل زانوی بهتری با کارکرد مناسب تر داشته اند.
اهمیت فیزیوتراپی بعد از پارگی رباط صلیبی
در صورتی که رباط صلیبی پا دچار پارگی شده باشد، بهتر است حتما به پزشک متخصص و با تجربه ای مراجعه کنید. ایشان می توانند به بیمار کمک کنند تا مجددا توانایی حرکت طبیعی خود را به دست آورند. از این رو لازم است در اولین جلسه فیزیوتراپی بعد عمل رباط صلیبی در جلسه ارزیابی اولیه، تمامی شرایط و اطلاعات را در اختیار پزشک قرار دهید.
ایشان بعد از بررسی های لازم، بهترین روش درمان را به بیمار معرفی خواهد کرد. در اولین جلسه فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد:
- انجام آزمایشات و تست های مختلف
- بررسی سوابق پزشکی بیمار
- ارزیابی تعادل
- ارزیابی عملکرد حرکتی بیمار
- میزان تورم
- معاینه دستی
- قدرت عضلانی
- تحلیل و آنالیز نحوه راه رفتن بیمار
- دامنه حرکتی
فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی رباط صلیبی یا قبل از آن؟
انجام فیزیوتراپی بعد عمل رباط صلیبی بهتر است یا قبل از عمل؟ این سوالی است که مسلما ذهن افراد زیادی را به خود اختصاص داده است. اما باید بگوییم که شواهد نشان داده برنامه توانبخشی تحت نظر فیزیوتراپ، ضررهای آسیب دیدگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. از این رو لازم است به مدیریت بهینه اسیب دیدگی و پارگی رباط صلبی دقت بسیاری شود.
اما با این حال برای انجام فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی و قبل از آن، باید به برخی از موارد توجه ویژه نمود. از جمله:
- شغل بیمار( این که بیمار پلیس است یا آتش نشان)
- سن بیمار
- تمایل بیمار به بازگشت به سراغ ورزش هایی همچون فرود و پرش
- پایداری در زمان حرکت و استراحت
- آسیب دیدگی های همراه با پارگی رباط صلیبی
- پیوستن به یک برنامه توانبخشی مناسب بعد از عمل جراحی. البته این مسئله نیاز به مشورت و تصمیم پزشک دارد.
نحوه کمک فیزیوتراپی به درمان پارگی رباط صلیبی
برخی از اقداماتی که فیزیوتراپ بر روی بدن بیمار انجام می دهد، منجر می شود تا بیمار قادر باشد مشکلات ناشی از پارگی رباط صلیبی را برطرف کند. از این رو فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی رباط صلیبی و پارگی آن می تواند به بهبود بیمار کمک بسیاری نماید. تمرینات ورزشی خاصی وجود دارد که در فیزیوتراپی به کسب نتیجه و درمان رباط صلیبی کمک می کند.
از جمله تمرینات فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی، باید به ورزش های تقویتی اشاره کرد. از سوی دیگر تمرینات تعادلی و انعطاف پذیری نیز وجود دارند که هر یک به نوبه خود قادر هستند به بیمار در بازسازی عضلات پا، راه رفتن، دویدن و حتی درمان پارگی رباط صلیبی کمک کنند. تمرینات انعطاف پذیری علاوه بر این موارد قادر هستند به بازیابی عملکرد پاها، گسترش دامنه حرکتی و افزایش توانایی حرکت زانو نیز کمک کنند.
فیزیوتراپ هایی با تجربه، با مشاوره های فیزیکی نیز به بهبود بیمار کمک شایانی می نمایند. زیرا در فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی نحوه حرکت صحیح زانو و روش های مناسب حرکتی آموزش داده می شود. تا علاوه بر بهبود بیمار، از بروز چنین آسیبی در آینده نیز جلوگیری به عمل آید. البته لازم به ذکر است که برخی از پزشکان با استفاده از تکنولوژی های جدید نیز می توانند به درمان بیمار کمک کنند.
دستگاه ها و تجهیزات تحریک الکتریکی
معمولا برای بیمارانی که دچار مشکل پارگی و آسیب دیدگی رباط صلیبی شده اند، می توان از دستگاه های تحریک الکتریکی استفاده کرد. که این دستگاه ها قدرت عضلات چهار سر ران و زانو را افزایش داده و به بیمار کمک می کند تا قادر باشد صحیح راه رفته، زانوی خود را خم و صاف کند.
[irp posts=”9028″ name=”تعداد جلسات فیزیوتراپی”]استفاده از بریس
پیش از آنکه بیمار قادر به انجام فعالیت های سنگین ورزشی باشد، یا بخواهد از بریس استفاده کند، باید با پزشک و فیزیوتراپ متخصص در این خصوص مشورت نماید. زیرا ممکن است هر گونه فعالیت سنگینی وضعیت بیمار را وخیم کند. برخی از پزشکان ممکن است فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی و استفاده از بریس را به بیمار پیشنهاد نمایند.
اما آنگونه که تحقیقات نشان داده است، استفاده از بریس های نئوپرن چندان برای بیماران مناسب نخواهد بود. علاوه بر این نیز هنوز تایید نشده است که آیا این روش درمان برای جلوگیری از آسیب دیدگی دوباره تایید شده است یا خیر. اما چنان که مشخص است، استفاده از بریس زانو می تواند به ادراک حرکات زانوی بیمار کمک بسیاری نماید.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی یک روش سنتی برای فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی به شمار می رود. با این کار بیمار می تواند به فرایند ارزیابی اندام آسیب دیده کمک شایانی نماید. برخی از ورزشکاران ممکن است قصد داشته باشند مجددا به سراغ تمرینات ورزشی خود بازگردند، اما برخی دیگر نیز ممکن است تنها بخواهند فعالیت های روزانه خود را انجام دهند.
پس بسته به هدف بیمار، انتخاب ماساژ درمانی یا فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی آسان خواهد شد. با فیزیوتراپی می توان قدرت از دست رفته عضلات آسیب دیده را به حالت سابق بازگرداند، و عضلات ضعیف و آسیب دیده را بهبود بخشید.
[irp posts=”6796″ name=”ماساژ درمانی”]اوزون تراپی
اوزون یکی دیگر از روش های درمان بیمارانی است که درگیر مشکل پارگی رباط صلیبی شده اند. این روش روند بهبود را سرعت بخشیده و بیمار می تواند سریع تر به فعالیت های روزانه خود بازگردد. اوزون مولکول فعالی می باشد که فیبروبلاست مفصل را ترمیم می نماید. تا مجددا تحریک شده و قادر به انجام فعالیت باشد. علاوه بر آن در کنار فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی، اوزون تراپی نیز میتواند درد و التهاب را متوقف نماید.
که این عمل گردش خون را افزایش داده و به بافت آسیب دیده آبرسانی بهتری انجام خواهد شد. با اوزون تراپی درد در زانو کاهش می یابد، و دامنه حرکتی بیمار نیز افزایش خواهد یافت.
سه ماه پس از جراحی رباط صلیبی
طبق تحقیقات قدرت کششی از ثلث مرکزی گرافت تاندون، در حالت ACL 107% طبیعی می باشد. این قدرت بعد از سه ماه 57% بعد از 6 ماه 56% و پس از 9 ماه 87% افزایش را تجربه خواهد کرد. پس قدرت گرافت تاندون کشکک، بعد از جراحی رباط صلیبی به بیشترین میزان خود خواهد رسید. از این رو بیمار قادر است فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی را از همان زمان اولیه پس از عمل آغاز کند.
هر پزشکی برای انجام فیزیوتراپی بعد از عمل ACL، برنامه متفاوتی دارد. که هر کدام از این برنامه ها، مورد تایید هستند. برای آنکه بتوانید در زمان کوتاهی به فعالیت های سابق خود بازگردید، لازم است زیر نظر یک متخصص ارتوپدی، روند درمانی خود را آغاز نمایید. برنامه های فیزیوتراپی را از نظر مدت زمان به چهار دسته تقسیم می کنیم. از جمله این مراحل باید به موارد زیر اشاره کرد:
- مرحله اولیه: این مرحله از روز اول پس از جراحی آغاز شده و تا هفته 12 ادامه می یابد.
- مرحله انتقالی: این مرحله از هفته 13 آغاز شده و تا 6 ماه ادامه خواهد یافت.
- مرحله میانی: آغاز مرحله میانی فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی از ماه 7 آغاز شده و تا ماه 9 ادامه خواهد داشت.
- مرحله پایانی: این مرحله از ماه 10 تا 18 در پیش گرفته می شود تا به نتیجه نهایی دست یافت.
نتیجه گیری
انجام فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند تا سریعتر بهبود یافته و حرکت کند. برای ان که تعداد جلسات فیزیوتراپی را تعیین کنید، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. از انجام هر گونه حرکت خودسرانه بپرهیزید، و قبل از هر اقدامی با یک پزشک متخصص فیزیوتراپی در این زمینه مشورت نمایید.
شما می توانید بدون نیاز به خروج از منزل از خدمات فیزیوتراپی در منزل که توسط مرکز توانبخشی ایرانیان ارائه می شو.د بهره مند شوید. در این روش فیزیوتراپیست به همراه کلیه تجهیزات ضروری و مورد نیاز برای فیزیوتراپی به منزل شما می آید و فیزیوتراپی را برای بیمار انجام می دهد. برای مشاوره رایگان و رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۲۸۴۲۲۹۶۹ و ۰۹۱۲۰۱۷۸۵۶۸ تماس بگیرید.