بـر اساس برآوردهای اخیر تقریبا ۱ نفر ازهر ۴ خانم بالای ۵۰ سال مبتلا به بیماری پوکی استخوان در زنان هستند ، پوکی استخوان در زنان در مراحل اولیه به نوعی یک بیماری خاموش محسوب میشود و هیچ نشانه مشخصی ندارد.
پوکی استخوان در زنان ریسک شکستگی استخوان ها بویژه استخوان لگن ، ستون مهره ها و مچ را افزایش می دهد و تاثیر بسیار ویرانگری بر روی زندگی افراد می گذارد. عـده بسیار کمی متوجه پوکی استخوان میشوند و سایرین تا زمانی که مشکلی برایشان به وجود نیاید و دچار شکستگی استخـوان نشوند ،متوجه وجود این بیماری نخواهند شد.
آگاهی از روشهای محافظت از استخوان ها و تغییر عادت های زندگی می تواند در جلوگیری از پوکی استخوان در زنان و مردان نقش مهمی را ایفا کند.
بمنظور حفظ سلامت استخوان ها باید از فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری آگاه شویم وهم چنین تغییرات مهمی را نیز درشیوه های زندگی خود قائل شویم ، شاید ازاین طریق بتوانیم از آسیب های مکرر وارد بر استخوان ها جلوگیری کنیم.
استخوانها ستونهای بدن شما هستند وع ضله های شما برای فعالیت مناسب به سلامت استخوان ها نیاز دارند . برعکس ، برای داشتن استخوانه ای قوی و سالم باید فعالیت ورزشی و عضلانی مداوم و مناسب داشته باشید.
[irp posts=”6912″ name=”پیشگیری از پوکی استخوان”]
تشخیص پوکی استخوان در زنان
در مورد تشخیص پوکی استخوان در زنان و مردان نکته بسیار مهمی که باید مورد توجه و تأکید قرار بگیرد این است که اگر فرد پوکی استخوان شدید داشته باشد در حدی که سبب شکستگی های خود بخودی شود ،حتماً با یک عکس معمولی از هرکدام از استخوان ها قابل تشخیص است .
شیوه ی دیگر تشخیص پوکی استخوان ،سنجش تراکم استخوان پایین است که توصیه شده فقط دراین موارد انجام شود :
- اگردر سن یائسگی هستید و هورمون جایگزین مصرف نمی کنید.
- اگربه مدت طولانی و با مقدار بالا داروهایی مصرف می کنید که پوکی استخوان ایجاد می کنند.
- اگردیابت نوع یک دارید که انسولین مصرف می کنید و یا به بیماری های کبدی و کلیوی مزمن دچار هستید.
- اگر سابقه ی خانوادگی پوکی استخوان دارید.
- اگریائسگی زودرس داشته اید.
- خانمهای یائسه با سن بالای ۵۰ سال که یکی ازموارد بالا را نیزداشته باشند.
- خانمهای یائسه با سن بالای ۶۵ سال.
گفته می شود پوکی استخوان در زنان و مردانی که روزانه حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پیاده روی داشته باشند کمتر و ۴-۷ برابر ذخیره استخوانی بیشتری خواهند داشت.
بنابراین خانم هایی که مجبورند مسیری را برای رسیدن به محل کار پیاده روی کنند بسیار خوش شانس هستند ؛ و اگر این پیاده روی درمعرض آفتاب باشد سود بیشتری برده اند.
درعین لزوم توجه به مطالب ذکر شده باید گفت بی دلیل نگران پوکی استخوان نباشید ؛ اگر تغذیه مناسبی دارید ، اگر فعالیت ورزشی وبدنی انجام می دهید ، اگر سیگار نمی کشید و اگر به موقع یائسه شدهاید و هم چنین تغذیه و فعالیت ورزشی و بدنی مناسب درسنین ۲۵-۳۵ سالگی داشته اید ، اصلاً نگران نباشید.
نکته آخر اینکه ، به عنوان یک مادر به دختران خود آموزش دهید که چگونه میتوان از پوکی استخوان در زنان جلوگیری کرد.
[irp posts=”6900″ name=”پوکی استخوان در مردان”]درمان پوکی استخوان در زنان
از تسکین درد ، بهبود حرکت و فعالیت، کمک به انطباق بیماری با آثار روانی اجتماعی بیماری و پیش گیری ازکاهش بیشتر بافت استخوانی تشکیل می شود.
تمرین های ورزشی ، تغییردر رژیم غذایی و جلوگیری از زمین خوردن و سقوط به بیمارها کمک می کند تا بر بیماری خود کنترل داشته باشند.
درمواردی که درد دراثر شکستگی گردن ران یا مچ دست ایجاد شده است جراحی و مصرف کوتاه مدت مسکن موجوب بهبود درد میشود . درصورت بروز آلگودیستروفی به دنبال شکستن مچ دست، فیزیوتراپی میتواند موجب تسکین درد و بهبود حرکت دست شود .درموارد شدید از( سمپاتکتومی ) استفاده می شود.
[irp posts=”6903″ name=”درمان پوکی استخوان با فیزیوتراپی”]فیزیوتراپی در پوکی استخوان
فیزیوتراپی پوکی استخوان در زنان به صورت ملایم می تواند به کاهش درد و اسپاسم عضله ها اطراف ستون مهره ها در بیماران مبتلا به شکستگی اطراف ستون مهره ها د بیماران مبتلا به شکستگی مهره ها کمک کند .
هیدروتراپی نیز به رفع گرفتگی عضله ها کمک میکند .فیزیوتراپی پوکی استخوان در زنان و هیدروتراپی به بهبود حرکت و فعالیت بیمار و بازگرداندن اعتماد به نفس وی کمک می کنند و باعث می شوند وضعیت ایستادن و نشستن بیمار بهبود یابد.