آرتروز یا ورم مفاصل در قسمت های مختلفی از بدن مانند دست، شان، گردن، پا، پشت و مچ پا اتفاق می افتد. تقریبا بیش از 50 درصد از افرادی که بالای 60 سال سن دارند، معمولا به آرتروز مچ پا و پا گرفتار می شوند. این بیماری انواع مختلفی داشته که از شایع ترین آنها باید به استئوآرتریت اشاره کنیم. که در اصل نوعی ساییدگی غضروف بوده و منجر به ایجاد تورم، درد، التهاب و قرمزی در مفاصل می شود.
یکی دیگر از آرتروزها، آرتروز مچ پا است که پس از آسیب دیدگی مچ پا ایجاد می شود. افرادی که اقدام به جراحی مچ پا می نمایند و یا در این ناحیه از بدن آنها آسیبی رخ می دهد، درگیر مشکل آرتروز خواهند شد. حتی اگر محل جراحی بهبود یابد نیز، باز در محل آسیب دیده نوعی آرتریت یا آرتروز به وجود خواهد آمد. نوع سومی از آرتروز، آرتریت روماتوئید است که کمتر دیده می شود.
در این بیماری بافت مفاصل از بین رفته و منجر به درد و التهاب در قسمت مفاصل می شود. در نهایت نیز باید به نمونه های دیگری از آرتروز اشاره کنیم که شناخته شده ترین آنها، نقرس، لوپوس، آرتریت پسوریاتیک و اسپوندیلیت آنکیلوزان است.
[irp posts=”6704″ name=”آرتروز چیست”]مهمترین علائم آرتروز مچ پا
افرادی که به بیماری آرتروز پا و مچ پا مبتلا می شوند، بسته به مفاصلی که درد دارد، علائم متفاوتی را مشاهده خواهند کرد. در بیشتر موارد آرتروز مفاصل منجر به درد و التهاب می شود. این درد زودگذر بوده و ناگهان آغاز می شود. از دیگر علائم مهمی که می توانیم برای آرتروز مچ پا بیان کنیم، عبارتند از:
- درد در ناحیه مچ پا در زمان حرکت
- درد در زمان انجام فعالیت های شدید
- گرما، قرمزی و ورم مفصل
- سختی در راه رفتن به دلیل درد
- حساسیت شدید در زمان وارد شدن فشار به مفاصل
- درد و تورم مچ پا در زمان نشستن، استراحت و هنگام صبح
روش های تشخیص مشکل آرتروز پا و مچ پا
برای این که بدانید آرتروز مچ پا چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد، لازم است ابتدا این مشکل را تشخیص دهید. روش های مختلفی برای تشخیص این مشکل وجود دارد که از جمله این روش ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
تصویربرداری از مچ پا:
در برخی از شرایط خاص لازم است بیمار اقدام به انجام سی تی اسکن یا ام آر آی نماید. تا پزشک متخصص بتواند بهتر وضعیت استخوان آسیب دیده را مورد بررسی قرار دهد.
رادیوگرافی ساده:
در این روش پزشک می تواند تمام نقاط آسیب دیده مچ پا را با جزئیات مشاهده کند. تصویر رادیوگرافی برای افرادی که مبتلا به آرتروز مچ پا هستند لازم است تا پزشک کم شدن فاصله استخوان ها و ساییدگی غضروف ها را مشاهده کند. در این تصویر تغییراتی همچون شکستگی استخوان و مفاصل به خوبی مشخص می شود.
تست های آزمایشگاهی:
در برخی موارد ممکن است پزشک از فرد مبتلا به آرتروز انجام تست های خون برای تشخیص نوع التهاب مفصل را بخواهد. معمولا افرادی که به بیماری های التهابی مفصل از جمله آرتریت روماتوئید مبتلا می شوند، در خون آنها تغییراتی به وجود می آید که می تواند در تشخیص نوع آرتروز به پزشک کمک کند.
[irp posts=”6865″ name=”آرتروز انگشتان دست”]روش های درمان آرتروز مچ پا بدون نیاز به جراحی:
به طور کلی برای مشکل آرتروز هنوز درمان قطعی وجود ندارد. اما برخی روش های درمانی هستند که می توانند ناتوانی و درد ناشی از ساییدگی قوزک پا را برطرف کنند. از جمله این روش ها باید به موارد زیر اشاره کنیم.
معمولا روش اولیه درمان بدون عمل جراحی انجام می شود. که از جمله این روش های درمانی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
انجام فیزیوتراپی:
تمریناتی که برای افزایش انعطاف پذیری استفاده می شوند، می توانند ماهیچه های مچ پا را تقویت کرده و محدوده حرکتی فرد را اصلاح کنند. فیزیوتراپیست ها برنامه های تمرینی مناسبی را بسته به نوع نیاز بیمار و سبک زندگی او، در اختیار وی قرار می دهند تا بتواند با انجام این تمرینات، فشار وارد شده به مفاصل خود را کاهش دهد.
معمولا استفاده از روش فیزیوتراپی برای زمانی مناسب است که حرکت کردن برای فرد مبتلا به آرتروز مچ پا دشوار شده باشد. اگر این دسته از افراد پس از فیزیوتراپی با درد بیشتری مواجه شدند، بهتر است درمان را متوقف کرده و در این خصوص با پزشک خود مشورت کنند.
-
اصلاح سبک زندگی:
از دیگر روش های غیرجراحی برای درمان آرتروز مچ پا، اصلاح سبک زندگی است. اگر بیماری فعالیت های خود را در شرایط وخیم کاهش دهد، یا در اثر فشار بر روی مفاصل، وزن خود را کاهش دهد تا درد مچ پا کاهش یافته و عملکرد افزایش یابد، یا فعالیت های شدیدی همچون دویدن و تنیس را تغییر داده و به فعالیت های سبک تر همچون شنا و دوچرخه سواری بپردازد، می تواند آرتروز پا را به راحتی درمان کند.
-
استفاده از داروها:
مصرف داروهای ضد استروئیدی و التهابی همچون ناپروکسن و موارد دیگر می توانند درد و تورم مچ پا را کاهش دهند. از سوی دیگر مصرف کورتیزون می تواند آرتروز مچ پا را درمان کند که لازم است بیان کنیم این دارو نوعی تسکین دهنده موقتی است.
[irp posts=”6730″ name=”درمان آرتروز کمر با ورزش”]-
استفاده از وسایل کمکی:
می توان برای درمان آرتروز از وسایل کمکی همچون عصا، پوشیدن یک بریس، پوشیدن کفی یا کفش های سفارشی قوس دار، استفاده کرد. هر یک از این روش ها می توانند التهاب و درد ناشی از آرتروز پا را کاهش دهند.
-
درمان تزریقی:
تزریق برخی از داروها برای درمان و کاهش درد آرتروز مچ پا مناسب است. از جمله اسید هیالورونیک. این ژل خاصیت چسبندگی داشته و کمک می کند تا درد ناشی از آرتروز تسکین یابد. علاوه بر آن استفاده از استروئید نیز می تواند تورم و التهاب در مچ پا را کاهش داده و درد را برطرف کند.
-
پی آر پی:
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت قادر است آسیب دیدگی رباط، مفصل، تاندون، غضروف و حتی استخوان مچ پا را بازسازی کند. پی آر پی از خون گرفته می شود و به صورت طبیعی می تواند خاصیت ترمیم کنندگی داشته باشد. علاوه بر آن این پلاسما می تواند در فرآیند بازسازی غضروف نیز بسیار موثر عمل کند.
-
اوزون تراپی:
تزریق اوزون یا اکسیژن به مچ پا، آرتروز مچ پا را برطرف کرده و بافت های آسیب دیده بازسازی می کند. این روش معمولا برای درمان آسیب های جدی مچ پا استفاده می شود و منجر به بهبود سریع مچ پای بیمار می شود.
[irp posts=”6666″ name=”آرتروز مفصل ران”]روش های درمان آرتروز پا با عمل جراحی
در صورتی که روش های غیر جراحی برای برطرف کردن درد مچ پا بی نتیجه باشد، بسته به نوع و محل آرتروز مچ پا می توان از روش درمانی عمل جراحی استفاده کرد.