کلینیک تخصصی ارتوپدی و توانبخشی ایرانیان (ortho rehab)

پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردگی مچ پا

یکی از رایج ترین صدماتی که به ناحیه مچ و قوزک پا ممکن است وارد شود، پیچ خوردگی مچ پا است. این صدمه دردناک و پیچیده است و لازم است برای درمان آن، ابتدا علل و انواع پیچ خوردگی بررسی شود. تا راه های درمان و طول درمان مشخص شود. از سوی دیگر می توان با کسب اطلاعات مناسب در این خصوص، به پیشگیری از بروز این صدمات کمک شایانی نمود. 

نحوه تشخیص پیچ خوردگی مچ پا 

برای تشخیص پیچ خوردگی مچ پا لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا ایشان با انجام معاینات فیزیکی، تشخیص دهد که کدام رباط پاره شده است. این نکته را در نظر داشته باشید که ممکن است در زمان معاینه پزشک مفصل مچ پا را حرکت دهد تا بتواند با دقت دامنه حرکتی شما را بررسی کند. از سوی دیگر برای این که پزشک اطمینان حاصل کند که شکستگی در ناحیه استخوان مچ پای شما ایجاد نشده است، لازم است تصویربرداری انجام شود. 

اگر پزشک تایید کند که مچ پا دچار شکستگی شده است، یا آنکه رباط های پا به شدت آسیب دیده و سطح مفصل مچ نیز درگیر شده است، از شما درخواست MRI نماید. انجام آزمایش MRI برای به دست آوردن یک تصویر دقیق، از میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی استفاده می کند. در نهایت پزشک با دقت بیشتری می تواند علت بروز آسیب را بررسی کند.

[irp posts=”9543″ name=”آرتروز مچ پا”]

مهمترین علائم پیچ خوردگی مچ پا 

در صورتی که بعد از آسیب در قسمت مچ پا علائم پیچ خوردگی مچ پا را مشاهده نمودید، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید. مهمترین این علائم عبارتند از: 

  • سفتی ناحیه مچ
  • ایجاد تورم در سطح مچ پا
  • تغییر رنگ پوست مچ
  • نرم شدن
  • عدم قرارگیری بر روی مچ پای آسیب دیده به دلیل ناتوانی در تحمل وزن
  • درد
  • کبودی

پیچ خوردگی پا می تواند آسیب های مختلفی را ایجاد کند. از این رو بهتر است تنها با مشاهده یکی از این علائم، حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. زیرا تنها پزشک است که می تواند علت آسیب وارد شده به مچ پا را تشخیص داده و آن را برطرف کند. 

[irp posts=”7152″ name=”فیزیوتراپی مچ پا در منزل”]

روش های درمان پیچ خوردگی مچ پا 

برای درمان پیچ خوردگی روش های مختلفی وجود دارد که رعایت هر یک از آنها می تواند به بهبود سریع بیمار کمک کند. از جمله: 

روش تشخیص و درمان پیچ خوردگی مچ پا

  • استفاده از کمپرس یخ

    برای بهبود محل آسیب دیده و درمان پیچ خوردگی بهتر است در زمان بیداری کمپرس یخ را به مدت 15 تا 20 دقیقه، هر 2 تا 3 ساعت یکبار بر روی محل آسیب دیده قرار دهید. بهتر است یخ را به صورت مستقیم بر روی محل آسیب دیده قرار ندهید. زیرا پوست این ناحیه حساس شده و ممکن است دردناک باشد. پس بهتر است از دستمال یا حوله در زیر یخ استفاده کنید. افرادی که به بیماری های دیابت، بی حسی و عروقی مبتلا هستند بهتر است برای استفاده از کمپرس یخ با پزشک خود مشورت نمایند.

  • استراحت کردن

    بهتر است افرادی که دچار پیچ خوردگی مچ پا شده اند، از انجام فعالیت هایی که منجر به درد و ناراحتی و ورم می شود دوری کنند.

  • دارو درمانی

    می توان برای تسکین درد در محل آسیب دیده از داروهای مسکن همچون ایبوپروفن، استامینوفن، ناپروکسن و موارد دیگر استفاده کرد. 

  • اعمال فشار

    برای جلوگیری از ورم کردن پا بعد از پیچ خوردگی مچ پا، بهتر است محل آسیب دیده را باند کشی کنید. البته برای این کار بهتر است باند را محکم نبندید تا جلوی گردش خون گرفته نشود و به بافت پا آسیب بیشتری وارد نشود.

[irp posts=”8316″ name=”نشانه‌ها و علائم و درمان شکستگی قوزک پا”]
  • استفاده از عصا یا گچ گیری مچ پا

    این روش متداول ترین روش های درمان پیچ خوردگی پا است. تا بتوان درد ناحیه آسیب دیده را کاهش داده و در زمان راه رفتن بیمار راحت تر عمل کند. می توان از عصا استفاده کرد یا با نوار، مچ بند، باند کشی و دیگر تجهیزات محل آسیب دیده را ثابت نگه داشت. برخی از گچ گیری و پوشیدن پوتین برای بی حرکت نگه داشتن مچ پای خود نیز استفاده می کنند.

  • بالا نگه داشتن پا

    برای کاهش ورم پا در زمان خواب، بهتر است پا را در سطحی بالاتر از سطح بدن قرار دهید.

  • انجام جراحی مچ پا

    در برخی موارد نادر از پیچ خوردگی مچ پا ممکن است بیمار نیاز به انجام جراحی داشته باشد. این عمل جراحی برای ترمیم رباط آسیب دیده و ترمیم تاندون یا بافت اطراف آن انجام می شود.

انجام تمرینات فیزیوتراپی مچ پا

در نهایت برای درمان پیچ خوردگی مچ پا بهترین روش فیزیوتراپی است. میتوان با برخی تمرینات مناسب، دامنه حرکت مچ پا، انعطاف پذیری و قدرت آن را بازگرداند. از سوی دیگر فیزیوتراپیست آموزش های لازم را برای حفظ تعادل به بیمار می دهد تا بتواند از پیچ خوردگی مجدد پای خود با حمایت از مفاصل مچ پا جلوگیری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *