کلینیک تخصصی ارتوپدی و توانبخشی ایرانیان (ortho rehab)

بیماری سندروم دکرون

بیماری دکرون و راه های درمانی آن

سندروم دکرون چیست؟ : De Quervain’s tenosynovitis یا بیماری دکرون به معنای درد مچ دست در طرف انگشت شست و کمی بالاتر از جایی که ساعت مچی قرار می گیرد (سندرم تقاطع مچ دست) می باشد. درد این بیماری با حرکت مچ دست و شست در ارتباط می باشد. در بیشتر مواقع فیزیوتراپی بیماری دکرون، اصلاح حرکات و فعالیت ها و استفاده از آتل و اسپلیت می توانند برای درمان این سندروم مفید و کامل باشند. 

در این بیماری زمانی که کودک خود را بلند می کنید یا برای برداشتن جسمی از شست خود استفاده می کنید، همچنین در مواقعی که مچتان را به سمت جلو حرکت می دهید و یا انگشت کوچک خود را خم می نمایید، احساس دردی شدید می کنید. یکی دیگر از حرکات دردناک در این بیماری، حرکت دادن مچ به طرفین است که درد شدیدی ایجاد می کند. اگر در این بیماری جسمی سنگین بلند کنید یا کاری که نیاز به زور دارد را انجام دهید، درد شما بیشتر خواهد شد.

این سندروم در سن 30 تا 50 سالگی رخ می دهد و زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند. این بیماری از شایع ترین تاندونیت های مچ دست در بین ورزشکاران می باشد.

پزشک و فیزیوتراپیست برای تشخیص بیماری دکرون و رد کردن سایر علل از جمله سندرم تونل کارپال روش های تشخیصی ویژه ای را به کار می برند. در سندرم تونل کارپال بیمار بیان می کند که دستش به خواب می رود و سوزن سوزن می شود ولی در این سندروم بدین گونه نیست.

تماس با مرکز توانبخشی ایرانیان ، مشاوره فیزیوتراپی

چه کسانی بیشتر مبتلا به سندروم دکرون می شوند؟

این سندروم بیشتر در خانم ها و در سن 30 تا 50 سالگی رخ می دهد. سندرم دکرون اغلب به دلیل استفاده مکرر و بیش از حد از مچ دست رخ می دهد و می تواند با بیماری روماتیسم و بارداری همراهی داشته باشد. تنوسینوویت دکرون در مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند، دیده می شود زیرا حرکت تکرار شونده بلند کردن نوزاد می تواند سبب التهاب تاندون های مچ شود. این سندرم در بین اسکی بازان، باغبانان و تنیس بازان که مدام از مچ خود کار می کشند دیده می شود. همچنین در افرادی که زیاد بازی کامپیوتری می کنند و پیام ارسال می کنند دیده می شود.

[irp posts=”9028″ name=”تعداد جلسات فیزیوتراپی”]

علایم سندروم دکرون چیست؟

علایم در ابتدا تدریجی می باشد و سپس پیشرفت می کند:

  • درد در مچ دست که مهم ترین علامت بیماری دکرون می باشد.
  • حس درد شدید در زمان انجام کارهایی از قبیل نوشتن.
  • احساس درد در مواقع حرکات مقاومتی شست.
  • دردناک شدن مچ دست در زمان انجام فعالیت هایی که مربوط به تاندون مچ دست می باشد.
  • التهاب تاندون ها اگر به موقع درمان نشود، می تواند مزمن شود.
  • مشاهده تورم در کنار زائده ی استیلوئید استخوان رادیوس ساعد.
  • اختلال حسی در پشت انگشتان اشاره و شست.
  • محدود شدن حرکات مچ دست.
  • خشک و سفت شدن مچ دست.
  • درد تیر کشنده و موضعی در شست و ساعد.

سندروم دکرون چیست

بیماری دکرون چگونه تشخیص داده می شود؟

Finkelstein تستی است که با آن سندروم دکرون تشخیص داده می شود. در این روش از بیمار خواسته می شود تا شست خود را خم کرده و در کف دست قرار دهد، سپس دست خود را مشت کرده و شست را روی چهار انگشت خود بگذارد. در آخر از او خواسته می شود که مچ دست خود را به سمت انگشت کوچک خم نماید. اگر فرد احساس درد کرد، مبتلا به سندروم دکرون یا تنوسینوویت می باشد.

برای درمان بیماری دکرون اولین قدم مراجعه به فیزیوتراپی و انتخاب فیزیوتراپیست ماهر می باشد. با تمرینات فیزیوتراپی می توانید در زمان مشخصی سلامت خود را بازیابی کنید. به یاد داشته باشید برای دستیابی به سلامت کامل باید به صورت منظم در جلسات توانبخشی حضور یابید تا تمرینات به طور کامل برای شما انجام گردد.

چه زمانی باید به متخصص مراجعه کنم؟

اگر اقدامات زیر را انجام دادید ولی هنوز احساس درد یا اختلال عملکرد شست و دست خود را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه نمایید:

  • استراحت دادن و عدم استفاده از دستی که آسیب دیده است.
  • گذاشتن کمپرس سرد روی قسمت آسیب دیده.
  • مصرف دارو های ضدالتهابی غیر استروئیدی از جمله ناپروکسن و ایبوپروفن.

[irp posts=”8939″ name=”پارگی تاندون دست و روش های درمان”]

درمان بیماری دکرون چگونه است؟

برای درمان بیماری دکرون می توان چندین کار انجام داد که در زیر به شرح آن ها می پردازیم:

  • استراحت دادن به دست آسیب دیده

بهتر است از انجام دادن کارهایی که باعث تشدید علایم می شود، خودداری کرد یا آن ها را تغییر داد. در بین انجام دادن فعالیت هایی که به صورت تکرار شونده از مچ دست و شست خود استفاده می نمایید، استراحت کنید. بهتر است مچ دست را در حالت طبیعی قرار دهید یعنی مچ دست و ساعد در یک راستا باشند و به طرفین، بالا و پایین خم نشوند. در این دوران بهتر است از کارهای تکرار شونده مانند فشار دادن، گرفتن اجسام و چرخاندن مچ  دست خودداری کرد.

  • بستن آتل یا اسپلینت شست

متخصص می تواند از شما بخواهد که از آتل شست برای بهبود خود استفاده کنید. آتل  باعث می شود تا تاندون های EPB و APL استراحت کنند و فرصت ترمیم داشته باشند. از طرفی می تواند باعث شود حرکات مچ و مفاصل قسمت پایینی شست محدود شوند تا بهبودی تسریع گردد.

درمان بیماری دکرون با آتل بندی

  • مصرف داروهای مؤثر بر دکرون

داروهایی می توانند به کنترل و کاهش علایم بیماری کمک کنند. از جمله این داروها می توان به ضدالتهاب هایی که بدون نسخه نیز داده می شوند، اشاره نمود از جمله آسپرین و ایبوپروفن.

  • استفاده از کورتون تزریقی

اگر راهکارهای درمانی بالا جوابگو نبود، تزریق کورتون در کانال می تواند مؤثر باشد. کورتون می تواند التهاب و تورم بیماری کرون را کاهش دهد و علایم را به صورت موقت کنترل کند. این تزریق کورتون می تواند التهاب را در مرحله ی ابتدایی بیماری کنترل نماید.

  • تزریقPRP

یکی دیگر از راه های درمان تاندینوپاتی تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا همان PRP می باشد. این راه درمانی فواید زیاد و عوارض کمی دارد اما زمانی از آن استفاده می شود که دیگر راهکارهای درمانی انجام شده باشند اما بیماری بهبود نیافته باشد.

[irp posts=”6277″ name=”فیزیوتراپی مچ دست”]

طریقه ی تزریق پلاسمای غنی از پلاکت

پس از گرفتن خون بیمار، آن را داخل سانتریفیوژ با سرعت بسیار بالا می گذارند تا بچرخد. سپس با این کار پلاسمای غنی از پلاکت از بقیه اجزای خون جدا می گردد. این PRP به قسمت آسیب دیده تزریق می شود. پلاسمای غنی از پلاکت نسبت به خون طبیعی 3 تا 5 برابر فاکتور رشد بیشتری دارد.

فیزیوتراپی بیماری دکرون چگونه به درمان کمک می کند؟

این سندروم یک بیماری موقتی می باشد و فیزیوتراپیست در مرکز فیزیوتراپی با تجهیزات کامل می تواند به بهبود فرد کمک کند. آمارها نشان می دهد که افراد، پس از سپری کردن دوره درمان در فیزیوتراپی رضایت کاملی از روند بهبودی داشتند. با این که این بیماری موقتی می باشد اما اگر به آن توجهی نشود ممکن است حرکت دست برای همیشه محدود شود و به غلاف تاندون آسیب برساند. گلف بازان، پیانیست ها، ماهیگیران و نجاران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

فیزیوتراپیست چگونه می تواند به فرد کمک کند؟

پس از آن که پزشک بیماری دکرون شما را با معاینه تأیید کرد، فیزیوتراپیست یک برنامه مخصوص وضعیت و شرایط شما طراحی می کند. فیزیوتراپیست درباره ی شرایط و چگونگی استفاده شما از مچ و دستتان می پرسد و فعالیت های شما را ارزیابی خواهد کرد. این ارزیابی شامل چک کردن شغل، برنامه ورزشی وکارهای روزانه می باشد. فیزیوتراپیست همچنین به شما کمک می کند تا شرایط خطر را بسنجید تا از بروز مشکل مجدد جلوگیری کنید. او همچنین به شما کمک می کند تا عملکرد های خود را تغییر دهید تا به سیر بهبودی کمک کنید و از ابتلا دوباره به آن جلوگیری نمایید.

فیزیوتراپی سندروم دکرون

فیزیوتراپیست ممکن است از شما بخواهد از انجام حرکات تکراری که ممکن است به مچ دست و شست آسیب برساند، خودداری کنید. همچنین او از شما می خواهد که تا حد امکان از خم کردن شست خود اجتناب نمایید و دست خود را به سمت انگشت کوچک حرکت ندهید. آگاه باشید که از انجام کارهای پر فشار و حرکتی که باعث درد می شود، دوری کنید.

فیزیوتراپیست در موارد زیر می تواند به شما کمک کند:

  • کاهش درد و التهاب با انجام فعالیت هایی خاص
  • استفاده از امواج اولتراسوند برای کمک به درمان. در این روش از امواج اولتراسوند در ناحیه ملتهب استفاده می شود تا تورم کم شود، گردش خون بهبود یابد و وضعیت تاندون ها بهتر شود.
  • یونتوفورزیس یکی دیگر از راه های درمانی می باشد. در این روش از تحریک الکتریکی برای رساندن دارو به ناحیه ملتهب از راه پوست استفاده می شود. این روش برای کاهش درد و تورم مناسب می باشد.

[irp posts=”6874″ name=”ساییدگی مچ دست و آرتروز مچ دست”]

آیا می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد؟

راه هایی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • عدم استفاده مداوم از مچ دست و شست
  • برای بازی هایی مانند گلف یا تنیس، آموزش صحیح ببینید تا از فشار و کشش بی مورد به شست و مچ دست جلوگیری شود.
  • در زمان استفاده از دست یا ساعد خود، مچ را در وضعیت نامناسب قرار ندهید.
  • برای ارسال پیام یا بازی های کامپیوتری از شست خود زیاد استفاده نکنید.
  • از مچ دست خود برای کارهای فشاری استفاده نکنید.
  • از استفاده بیش از حد شست خود جلوگیری کنید و حرکاتتان را محدود نمایید.

فیزیوتراپیست می تواند وضعیت های مناسب مچ دست و شست را به شما آموزش دهد تا برای انجام امور خود در خانه و محل کار یا برای ورزش در نظر بگیرید، این امر کمک می کند تا دوباره مبتلا به این بیماری نشوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *