کلینیک تخصصی ارتوپدی و توانبخشی ایرانیان (ortho rehab)

فیزیوتراپی مچ پا و تاثیر آن بر درمان انواع پارگی رباط

فیزیوتراپی مچ پا در منزل

با توجه به پیشرفت فناوری و صنعتی شدن زندگی انسان ها بسیاری از افراد در معرض خطر هستند و ممکن است سیستم حرکتی بدن دچار صدمات بسیار زیادی شود. از سوی دیگر سبک زندگی ناسالم از جمله کم تحرکی و افزایش وزن به همراه ماشینی شدن انسان ها تاثیر زیادی بر روز مچ پا دارد. پیچ خوردگی مچ پا یکی از شایع ترین عازضه های استخوانی در بدن است و با کیفیت زندگی افراد ارتباط مستقیم دارد. از این رو در این مقاله از مرکز توانبخشی ایرانیان می خواهیم به بررسی این موضوع و تاثیر فیزیوتراپی مچ پا در سلامت و بهبود آن بپردازیم. چنانچه این موضوع برای شما جالب است و یا با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید به شما پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا پایان مطالعه نمایید.

این مقاله به شما کمک می کند به اطلاعات سودمندی در این زمینه دست پیدا نموده و همچنین سبک زندگی سالمی را دنبال کنید.

 پیچ خوردگی مچ پا چیست

نام لاتین پیچ خوردگی مچ پا Ankle Sprain است و به طور کلی به عارضه های آسیب اسکلتی-عضلانی ، کشیدگی، پارگی و رباط های مچ پا برمیگردد. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که مچ پا در مقیاس مختلف کلی و جزیی از محدوده حرکت طبیعی خود تجاوز کند. این آسیب عموما در افرادی رخ می دهد که تحرک بسیار بالایی دارند و یا ورزشکار هستند. علاوه بر این افراد، باید گفت ، افراد دارای اضافه وزن بسیار زیاد به دلیل تحمیل بار بسیار زیادی به مچ پا ممکن است دچار این عارضه شوند.

آیا پیچ خوردگی مچ پا قابل درمان است؟

عموما این نوع ازآسیب به دلیل کشیده شدن مچ پا هنگام انجام فعالیت های سنگین ورزشی رخ می دهد. دریافت اطلاعات جامعی مانند علل، تشخیص و .. می تواند به درمان کمک موثری کند. چنانچه این عارضه به صورت اصولی و تحت نظر متخصصین درمان شود، می توان انتظار داشت فرد به حالت طبیعی برگردد.

 علائم پیچ خوردگی مچ پا چیست؟

از آنجایی که مچ پا دچار عارضه گردیده است، در محل آسیب دیدگی موارد زیر مشاهده می شود:

  • خونریزی
  • تورم
  • التهاب و قرمزی در بخش خارجی مچ
  • عدم توانایی حرکت مچ
  • احساس شدید درد در بخش خارجی مچ
  • حساسیت شدید به لمس در کل مچ
  • حس کردن صدا در منطقه آسیب دیدگی در زمان حرکت مچ

انواع پیچ خوردگی مچ پا

انواع پیچ خوردگی مچ پا 

 چنانچه پیچ خوردگی مچ پا در افراد اتفاق بیفتد، تشخیص این علائم می تواند به شما در درمان سریعتر و مراجعه به متخصص کمک کند. در زمان درمان پیچ خوردگی مچ پا باید به نوع آسیب دیدگی توجه کرد. در ادامه به درجه بندی آسیب دیدگی مچ ما می پردازیم. پیچ خوردگی در ناحیه مچ پا عموما دارای 3 درجه است.

نوع اول : خفیف یا گرید 1

در این نوع از کشیدگی رباط پا کشیده شده اما پاره نشده و رباز از حالت طبیعی خود خارج نشده است.در این حالت بیمار احساس درد شدیدی داردو به طور کلی دوره درمان بین دو تا چهار هفته است. لازم به ذکر است تشخیص نوع کشیدگی رباط بایستی توسط پزشک متخصص انجام شود.

نوع دوم : متوسط یا گرید 2

در این نوع از پیچ خوردگی مچ پا، کشیدگی و پارگی ناقص به صورت همزمان اتفاق می افتد. اگر به صورت جزئی تر نگاه کنیم باید بگوییم، رباط پا به صورت کامل پاره نشده است اما درد بسیار شدیدتری در مقایسه با گرید 1 قابل احساس است. دوره درمان پیچ خوردگی مچ پا از نوع 2 بین 4 تا 6 هفته است و علاوه بر درمان پزشکی به دریافت خدمات فیزیوتراپی مچ پا نیاز دارد.

نوع سوم: شدید یا گرید 3

 در این نوع باید بگوییم پارگی رباط به صورت کامل اتفاق افتاده است و مفصل مچ پا در حرکت ناتوان است. بنابراین جهت درمان و بهبود پارگی رباط بایستی جراحی توسط متخصص انجام شده و دوره درمان عملا بسیار طولانی تر از دو نوع قبلی است. دوره درمان تخمین زده شده برای پارگی رباط ممکن است بین 9 ماه تا یکسال باشد. در برخی موارد و به تشخیص پزشک، عمل جراحی تخصصی بر روی مچ پا انجام میشود.

نکته : به افراد آسیب دیده پیشنهاد می شود، جهت دریافت سریع کمک پزشکی و فیزیوتراپی مچ پا به پزشک و فیزیوتراپیست مراجعه نموده تا از بروز دیگر عرضه های مرتبط با مچ پا جلوگیری کنید.

 آیا می توان از پیچ خوردگی مچ پا جلوگیری نمود؟

در این بخش از مقاله می خواهیم موضوع راه های جلوگیری از پیچ خوردگی مچ پا را مورد بررسی قرار دهیم.

  • قبل از شروع فعالیت ورزشی گرم کنید

انجام این کار به صور صحیح می تواند دمای عضله ها را بالا برده و احتمال بروز خطر از جمله پیچ خوردگی مچ پا را کاهش دهد.

  • در سطوح هموار ورزش کنید.

یکی از شایع ترین علل بروز پیچ خوردگی مچ پا ، ورزش کردن در محیط ناهموار است. اگز نمیتوانید محیط ورزشی خود را تغییر دهید، بایستی دقت و توجه خود را در هنگام ورزش در چنین سطزحی بالا برده و از بروز خطرات این چنینی جلوگیری کنید.

  • استفاده از تجهیزات محافظتی مچ پا

چنانچه از قبل دارای آسیب مچ پا هستید، به شما پیشنهاد می کنیم از تجهیزاتی مانند بریس و محافظتی مچ استفاده نمایید تا ایمنی در برابر برخورد را افزایش دهید.

  • پوشیدن کفش مناسب

یکی از مهمترین راه های محافظت از پا و مچ تهیه کفش مناسب و اندازه پا است. اگر کفش ها کوچکتر و یا بزرگتر از اندازه نرمال پا باشند، احتمال بروز خطراتی از قبیل افتادن و پیچ خوردگی را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند.

  • استفاده از کفش های پاشنه کوتاه

یکی از دلایل زمین خوردن در بانوان استفاده از کفش های با پاشنه بلند است. پوشیدن کفش های دارای پاشنه کوتاه و ورزشی می تواند این عامل را به طور کامل از بین برده و پیچ خوردگی ناشی از افتادن را کاهش دهد.

  • انجام تمرینات تقویت عضلات مچ پا

دارا بودن عضله های قوی پا ، به خصوص در ناحیه مچ باعث افزایش استحکام این ناحیه می شود. بنابراین با انجام تمرینات ورزشی در این ناحیه می توانید پایداری و سلامت بدن خود را افزایش دهید.

  • انجام فعالیت های ورزشی با انعطاف پذیری بالا

انجانم این گونه فعالیت ها مقاومت ناحیه مچ را افزایش می دهد.

  • جلوگیری از انجام فعالیت های خطرناک ورزشی

در آخر پیشنهاد می کنیم از انجام هرگونه فعالیت ورزشی که احتمال بروز آسیب به مچ پا را افزایش دهد، جلوگیری نمایید.

فیزیوتراپی مپ پا در منزل

درمان فیزیوتراپی مچ پا

فیزیوتراپی مچ پا چگونه انجام می شود؟

یکی از درمان های رایج پیچ خوردگی مچ پا ، فیزیوتراپی است.  در فرایند درمان مچ پا از طریق فیزیوتراپی مچ پا، از تکنیک ها و روش های مختلفی استفاده می شود که در ادامه با آن آشنا می شویم.

  1. سه روش درمانی زیر در درمان پیچ خوردگی پا بسیار موثر هستند.
  • مدالیته‌های IF
  • فرکانس فراصوت US
  • تحریک الکتریکی عصبی مؤثر TENS

می توان گفت هر یک از این دستگاه ها موثر در بهبود درد ، کمک به گردش جریان خون در بهبود بخش ها و بافت های آسیب دیده هستند. انتخاب بهترین روش توسط فیزیوتراپیست انجام می شود.  

  1. استفاده از سرما و گرما

این دو روش نیز مانند دیگر روش ها در صورت تشخیص فیزیوتراپیست انجام می شود و در کاهش التهاب و درد بسیار موثر است.

  1. انجام تمرینات حرکتی و انعطاف پذیری

فیزیوتراپیست با ارائه فعالیت های ورزشی و حرکتی در قسمت مچ ما ، به تدریج مفصل و مچ پا را به حالت طبیعی باز می گرداند.

  1. انجام تمرینات زیر می تواند به بهبود درد در بخش مفصلی مچ پا کمک کند.
  • دوچرخه و تخته تعادل
  • انجام پلیومتریک
  • انجام تمرینات تخصصی ورزشی از سوی فیزیوتراپیست
  • ماسولار و کنترل نور
  • تپینگ مچ پا و تقویت عضلات
  • انجام لیزر و مگنت

گفتنی است تمامی نکات بیان شده در این متن بایستی از سوی فیزیوتراپیست به بیمار ارائه شود. از این رو، از اقدام خودسرانه آن جلوگیری نمایید. چرا که با این کار ممکن است وضعیت مچ پای خود را در حالت بحرانی تری قرار دهید. فیزیوتراپی مچ پا به عنوان یکی از بهترین روش ها در درمان این درد است. لازم به ذکر است یکی از خدمات مهم مرکز توانبخشی ایرانیان انجام فیزیوتراپی مچ پا در منزل است.  چنانچه نیاز به دریافت مشاره و کمک تخصصی در این زمینه دارید از طریق آیکون واتس اپ در پایین صفحه با کارشناسان مرکز توانبخشی ایرانیان در ارتباط باشید. همانطور که در دیگر مقالات مرکز توانبخشی ایران بیان شده است، انجام خدمات فیزیوتراپی در منزل یکی از خدماتی است که توسط کارشناسان این مجموعه به شما کاربران گرامی ارائه می شود. 

کلام آخر

از آنجایی که مچ پا نقش اساسی در بخش حرکتی دارد، مراقبت از آن دارای اهمیت بسیار بالایی است. بنابراین در صورت احساس هرگونه درد در این ناحیه بدون اتلاف وقت سریعا اقدام به درمان آن نمایید. با مراجعه به فیزیوتراپیست و طی دریافت چند جلسه درمان می توانید بهبودی خود را سریعا به دست آورده و از پرداخت هزینه های گزاف پزشکی در صورت عدم درمان جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *